yerel yönetimlerde çalışan kmu göevlilerine verilecek yemek yardımı hakkında,

12 Nisan 2022 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde EKREM KIR sordu
Hocam öncelikle selam ve saygılar sunar işlerinizde kolaylıklar dilerim. sorum şudur. 08.04.2022 tarihli resmi gazetede yayımlanan Devlet memurları yiyecek yardımı yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikle geçici madde eklenerek; yiyecek (kumanya) yardımının  günlük 100 gösterge rakamı ve aylık 2100 gösterge rakamı ile memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere nakit olarak uygulanabileceği hüküm altına alınmıştır.

ancak, yönetmelikte tavan  ücret belirlenmiş nasıl bir uygulama yapılacağı hususunda açıklama yapılmamıştır. burada idarenin yetkisi ne olacaktır. yetkili sendika ile sözleşme yapılmalımı çünki toplu sözleşmeye atıfta bulunmaktadır. başkanlık oluru ile verilebilirmi, veya verip vermemek idarenin yetkisindemidir.

konuyla ilgili yorum ve düşüncelerinizi bekler saygılar sunarım.

EKREM KIR

SİLİFKE BELEDİYESİ

13 Nisan 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

“…6. Dönem Toplu Sözleşme’nin Üçüncü Kısmının Dördüncü Bölümünde yer alan Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme’nin “İtfaiye ve zabıta personeline yiyecek yardımı” başlıklı 12 nci maddesinde ve “Yerel yönetimlerde çalışan kamu görevlilerine yemek yardımı” başlıklı 16 ncı maddesinde belirtilen kumanya yardımı; bu Yönetmeliğin uygulanamayacağı durumlarda ve 2022 ve 2023 yılları ile sınırlı olarak, günlük 100 gösterge rakamını geçmemek üzere belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılması şeklinde uygulanabilir. Bu şekilde yapılan ödeme aylık 2100 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez.” Hükmüne uygun olarak 21 günü geçmeyecek şekilde günlük (100x0.235445) 23.54 Tl, aylık (21x23,54) 494,34 TL’yı geçmeyecek şekilde yemek yardımı yapılabileceği kısıtlamanın 21 günle ilgili olduğu açıktır.  Ancak kaç gün karşılığı yiyecek yardımı yapılması gerektiği hususunun ise idarenin  takdirinde olduğu görüşündeyiz.