iyi günler hocam belediyeye ait şirket hakkında bir kaç sorum olacak

14 Nisan 2022 9- Diğer kategorisinde Atilla YILDIZ sordu
  1. K.H.K. İLE KURULAN VE GENEL AMACI PERSONEL ÇALIŞTIRMAYA YÖNELİK OLAN PERSONEL LİMİTET ŞİRKETİ NİN İSMİ, AMACI VE FAALİYET KONUSU DEĞİŞTİRİLDİ VE PERSONEL GIDA İNŞAAT TURİZM TAŞIMACILIK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ OLDU. DAHA ÖNCE PERSONEL ÜZERİNE KURULU ŞİRKETİN MAAŞINI DOĞAL OLARAK BELEDİYE BAŞKANLIĞIMIZ ÖDÜYORDU. İSMİ, AMACI VE FAALİYET KONUSU DEĞİŞTİRİLEREK SÖZ KONUSU ŞİRKETİN BİRDEN ÇOK ALANDA FAALİYET GÖSTERİLMESİNİN ÖNÜ AÇILMIŞ OLDU. SÖZ KONUSU ŞİRKETİN GİDERLERİ YİNE BELEDİYE BAŞKANLIĞIMIZCA MI ÖDENECEK YOKSA TÜM GİDERLER ŞİRKETE Mİ AİT?
  2. ŞİRKETİN MÜDÜRÜ OLARAK BELEDİYE BAŞKANLIĞIMIZDA ÇALIŞAN SÖZLEŞMELİ PERSONELİ VEYA MEMURU GÖREVLENDİREBİLİR MİYİZ?
  3. BELEDİYE BAŞKANLIĞIMIZA AİT TESİSİN SÖZ KONUSU ŞİRKETE KİRAYA VERİLMESİNDE NASIL BİR YOL İZLEYECEĞİZ. ŞUAN ŞİRKETTEN SORUMLU KİŞİ BELEDİYE BAŞKANIDIR. DİYELİM Kİ KİRALAMA İŞLEMİNDE BELEDİYE BAŞKANI HEM BELEDİYEYİ HEM DE ŞİRKETİ AYNI ANDA NASIL TEMSİL EDECEK?

14 Nisan 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

1. Belediyeniz bahsi geçen şirketten sadece satın aldığı hizmet karşılığında fatura edilen hizmet karşılığı bedeli ödeyebilmekte ancak; ayrı tüzel kişiliğe sahip, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi belediye şirketinin (sermaye-ortaklık payı hariç) diğer giderlerine belediyenizin katılamayacağı,
  2. 657 sayılı DMK’nun 28 inci maddesi uyarınca Devlet memurlarının esnaf veya tacirliği gerektiren ticari faaliyette bulunamayacakları sermaye şirketlerine ortak olamayacaklarına dair hükmü bulunmaktadır. Kabul gören uygulamada ise sermayesinin % 51 den fazlasının belediyeye ait olan şirketlerde belediye memurlarının yönetim ve denetim kurulu üyeliklerinde bulunabilmektedir. Ancak Şirket müdürlüğü, Şirket Genel Müdürlüğü gibi memurların mesaisinin tamamını burada geçirmeleri zorunlu bulunduğundan bu kez memurlar asli görevlerini yapamayacakları değerlendirilerek belediye memurlarının belediyeniz şirketinde süreklilik arz eden şirket müdürü olarak görevlendirilemeyeceği, keza sözleşmeli personel belediyenize belli bir hizmetin ifası için kadro karşılığı ve sadece hizmet ve kariyerinden istifade ettirilmek için istihdam ettirildiğinden sözleşmeli personelinde şirkette müdür veya başka bir şekilde görevlendirilemeyecekleri,
  3. Belediyenize ait bir tesisin kiraya verilmesinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri uygulanacağı, kiralama talebinde bulunanların (şirket dahil) ihaleye katılabilecekleri ihale yöntemi dışında belediye tesisinin şirkete kiralanamayacağı, Aksine yapılacak işlemlerin sorumluluk getireceği görüşündeyiz.