Belediyelerin Kadın ve Çocuk Konuk Evi açma zorunluluğu nedir ve çalıştırma sorumluluğu kime aittir? Teşekkürler

18 Nisan 2022 9- Diğer kategorisinde ali soylu sordu
5393 Sayılı Belediye Kanunun 14. maddesindeki Büyükşehir Belediyeleri ve nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konuk evi açmak zorundadır. hükmü uyarınca yapılması zorunluluğu nedir? ve yapılması halinde konuk evi yönetimi belediyemize mi ait olacak, yoksa sosyal hizmetlere mi devredilecek? ilginize teşekkür ederim.

18 Nisan 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14/a maddesi uyarınca; büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Diğer belediyeler de mali durumları ve hizmet önceliklerini değerlendirerek kadınlar ve çocuklar için konukevleri açabilirler. Madde hükmünden de anlaşılacağı gibi zorunluluk büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000 in üzerinde olan belediyeler içindir. Bunun dışındaki belediyelerin kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmaları kendi takdirlerine bırakılmıştır. Bu gibi tesisleri belediyeler kendileri çalıştırabilecekleri gibi ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının talebi belediye Meclisinin kararı ile düzenlenecek bir protokol çerçevesinde Belediye Kanunu’nun 75 inci maddesi hükmüne göre mümkün olduğu görüşündeyiz.