Sgk ilişiksizlik yazısı tek başına Yapı Kullanım İzin Belgesi hakkı sağlar mı

21 Nisan 2022 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Yelegen64 sordu
Merhaba Sayın Hocam, 2011 senesinde 2 katlı bir yapıya ait sadece mimari proje ile yapı ruhsatı onaylanmış ve yapı 2011 yılında tamamlanmıştır. Aynı yıl sigortadan ilişiksizlik yazısı alınmış ve dosya kapatılmıştır. Yapının bulunduğu ada bitişik nizam olmasına rağmen bir cephesinde yan bahçe bırakılmıştır. Bu durumda, Sgk İlişiksizlik yazısına istinaden yapı kullanım izin belgesi düzenlenebilir mi, teşekkür ederim

28 Nisan 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

Yapı Kullanma İznine ilişkin hükümlere 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 30 ve takip eden maddelerinde ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 64 ve 65 inci maddelerinde yer verilmiştir. Yapının Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği başta olmak üzere  yürürlükteki diğer uygulama Yönetmelik ve tebliğlerine uygun olması şarttır.

-Yapı Kullanım İzni istemiyle belediyeye yazılan dilekçe

-Tapu kaydı bilgileri

-Bağlı bulunulan Vergi Dairesi’nden ”borcu yoktur” yazısı

-Dış Kanal Belgesi (Büyükşehirlerde Su Kanal İdaresinden)

-Enerji Kimlik Belgesi

-Telekom Vizesi

-Proje Müellifleri Raporu

-Yapı Denetim Kuruluşu’ndan alınan belge

-Yapının Cephe fotoğrafları (13 x 18 cm ölçülerinde)

-Emlak ve Çevre Temizlikten alınan ”vergi borcu yoktur” yazısı

-SGK’dan alınan ”Borcu Yoktur” Belgesi.

Tamamlanan inşaatta asansör bulunması halinde ek olarak aşağıda yer alan belgelerinde istenilmesi gerekmektedir.

-Asansör Firmasından TSE Belgeleri

-Garanti Belgesi

-Mühendislerin SMM Belgeleri

-4 Adet Muayene Raporu

-Muayene fişi

-Uygulama projeleri

-Sığınak Raporu

-Yangın Tesisat Raporu.

Bu durumda bir tek SGK ilişiksizlik belgesi ile yapı kullanma izni verilemeyeceği ve verilen belgenin hukuki dayanaktan yoksun olduğu ve sorumluluk getirebileceği görüşündeyiz.