Hocam sorum ektedir yardımcı olursanız senirim iyi çalışmalar

9 Mayıs 2022 9- Diğer kategorisinde Baybel sordu
Hocam merhaba Belediye Personel Limited Şirketimize borcumuz var yaklaşık 1 milyon TL bu borçtan kaynaklı şirketin SGK borcu var.  Yapılandırma da yaptık taksitlerini ödüyoruz. Mevcut borcu şuan kapatma gibi bir gücümüz yok,

-Bu borcu kapatmak için belediye olarak kredi çekebilir miyiz? yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar.

12 Mayıs 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68 inci maddesi uyarınca belediye, görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla maddede belirtilen usûl ve esaslara göre borçlanma yapabilmekte ve tahvil ihraç edebilmektedir.

a) Dış borçlanma, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde sadece belediyenin yatırım programında yer alan projelerinin finansmanı amacıyla yapılabilir.

b) İller Bankasından yatırım kredisi ve nakit kredi kullanan belediye, ödeme plânını bu bankaya sunmak zorundadır. İller Bankası hazırlanan geri ödeme plânını yeterli görmediği belediyenin kredi isteklerini reddeder.

c) Tahvil ihracı, yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yapılır.

d) Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin, faiz dâhil iç ve dış borç stok tutarı, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamaz. Bu miktar büyükşehir belediyeleri için bir buçuk kat olarak uygulanır.

e) Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketler, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı; yüzde onunu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının (Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı) onayı ile yapabilir.

f) Belediyelerin ileri teknoloji ve büyük tutarda maddî kaynak gerektiren alt yapı yatırımlarında Cumhurbaşkanınca kabul edilen projeleri için yapılacak borçlanmalar (d) bendindeki miktarın hesaplanmasında dikkate alınmaz. Dış kaynak gerektiren projelerde Hazine Müsteşarlığının görüşü alınır.

Yukarıda belirtilen usûl ve esaslara aykırı olarak borçlanan belediye yetkilileri hakkında, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmeyen durumlarda 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun görevi kötüye kullanmaya ilişkin hükümleri uygulanır.

Belediye, varlık ve yükümlülüklerinin ayrıntılı bir şekilde yer aldığı malî tablolarını üçer aylık dönemler hâlinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Maliye Bakanlığına, Devlet Plânlama Teşkilatı Müsteşarlığına ve Hazine Müsteşarlığına gönderir.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığının “Borçlanmalar” konulu 21.02.2005 tarih ve 45201 sayılı genelgesi yürürlüktedir.

Belediye Kanunu’nun yukarıda belirtilen 68 inci maddesindeki prosedürlere ve İçişleri Bakanlığının Borçlanmaya ilişkin yürürlükteki genelgesine uygun işlem yapılmak suretiyle belediyenizin kredi başvurusunda bulunabileceği görüşündeyiz.