6306 sayılı kanun ve 3194 sayılı imar kanunun 39,40. maddeleri hk.

1,393 gösterim
3 Aralık 2016 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde kelesfen sordu

Sayın hocalarım merhabalar. İlçe merkezinde bulunan belediyece iş yeri ruhsatı verilmiş bir dükkan var.Bu dükkanın 1975 öncesi yapılardan olduğu bilinmekte.Kat mülkiyeti yok.Ancak 10 tane hissedarı var.Dükkanı işleten de hissedarlardan biri.Diğer hissedarların belediyemize vermiş oldukları dilekçelerinde söz konusu dükkanın ahşaptan olduğu bakımsız olduğu yıkılma tehlikesi içerdiği ve belediyenizce yıkılması hususunda 5 adet müracaatları var.Benim incelemelerime göre dükkan imar planı yönünden de mevcut teşekküllere göre önde yapılmış şehir görünümü ve  estetik  açısından kötü bir görünüme sahip ayrıca 1975 yılı öncesi yapı olduğu için de hakikaten yıkılmaya maruz olabilecek yapılardandır.3194 sayılı imar kanununun 39 ve 40. maddelerine göre belediyemizce ( belediyemiz Fen İşleri biriminde bulunan İnşaat mühendisi mimar ve teknikerden oluşan kişilerce) hazırlanacak maili inhidam  raporuna  istinaden yıkım kararı verilebilir mi? Ya da müracaat sahiplerine   aşağıdaki  gibi;

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun 2 .maddesinin d bendinde  '' Riskli yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı,ifade eder.'' denilmekte ve aynı kanunun 3. maddesinde ise ''Riskli yapıların tespiti, Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılır ve sonuç Bakanlığa veya İdareye bildirilir. Bakanlık, riskli yapıların tespitini süre vererek maliklerden veya kanuni temsilcilerinden isteyebilir. Verilen süre içinde yaptırılmadığı takdirde, tespitler Bakanlıkça veya İdarece yapılır veya yaptırılır. Bakanlık, belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebilir. Bakanlıkça veya İdarece yaptırılan riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince onbeş gün içinde itiraz edilebilir. Bu itirazlar, Bakanlığın talebi üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkça, Bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanır. Bakanlık veya İdare tarafından yapılan tespit işleminin masrafı ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü, binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verir. (1)'' denilmektedir.

Sonuç olarak ilgi sayılı dilekçede  hissedarı olduğunuzu belirttiğiniz yapı ile ilgili olarak hukuki anlamda ileride herhangi bir mağduriyet yaşanmaması açısından yukarıda açıklanan kanun çerçevesinde ilgili birimlere müracaat edilerek binanın riskli yapı olup olmadığı tespitinin tarafınızca yaptırılarak kanunlar çerçevesinde hareket edilmesi ve konu ile ilgili belediyemize bilgi verilmesi hususunda;

Gereğini bilgilerinize rica ederim. şeklinde cevap yazmak  doğru olur mu? bilgilendirirseniz sevinirim.

3 Aralık 2016 S.YÜCEL cevapladı
Yazınızda belirtilen husus gereği yerine getirilmediği takdirde,  söz konusu yapı hakkında,3194 sayılı İmar Kanunu'nun 39'ncu maddesi hükmünün tatbik edileceğini belirtir iseniz, yazınız  daha  da uygun  olur.