Hocam sorum detayı Ekte'dir. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

23 Mayıs 2022 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde agirgin1045 sordu

Hocam ilçemizde Alkollü Yer Krokisi içerisinde bulunan birahane faaliyet konulu işyeri sahibi işyerini kan bağı olmayan başka bir şahsa devretmek istemektedir. İzlememiz gereken yol hakkında terddüte düşülmüştür. (TÜTÜN MAMULLERİ VE ALKOLLÜ İÇKİLERİN SATIŞINA VE SUNUMUNA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİĞİN 10.ncu maddesinin 6. ncı fıkrası) Konu ile ilgili görüşünüze ihtiyacımız vardır.

23 Mayıs 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

Tütün Mamulleri Ve Alkollü İçkilerin Satışına Ve Sunumuna İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 9 uncu maddesine göre sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamullerinin satışının yapılamayacağı, bilgi toplumu hizmetleri vasıtasıyla yada posta ve benzeri dağıtım hizmetleri yoluyla tütün mamülü satışı ve tesliminin yapılamayacağı,  işyerlerinde bulunan otomatik satış makinelerinde tütün mamulü bulundurulamayacağı. Tütün mamulleri, her nevi oyun makineleri ile veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemeyeceği hükme bağlanmış bulunmaktadır

Anılan Yönetmeliğin belirttiğiniz gibi 10/6 maddesi uyarınca, Kurum tarafından düzenlenmiş alkollü içki satış belgesini haiz işletmeyi 8/6/1942 tarihli 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında devralmak isteyen kişiler, devre ilişkin belgeler ve devreden kişi ile birinci veya ikinci derece kan hısmı olduklarına dair resmi belgeleri ibraz etmek zorunda oldukları, devir alan kişinin satış belgesi almak için gerekli diğer şartları taşıdığının Kurum veya yetkili merci tarafından anlaşılması halinde, adına yeni satış belgesi düzenleneceği hükmüne yer verilmiştir.

Bu bağlamda  9 uncu madde kapsamında değerlendirilen yerlerin devrinin devreden kişiyle birinci veya ikince derece kan hışmı olduğunun belgelenmesi halinde devredilebileceği başka türlü devrinin yapılamayacağı ancak ilçenizde alkollü yer krokisi içerisinde bulunan birahane faaliyet konulu işyerinin 9 uncu madde kapsamında değerlendirilemeyeceği dolayısıyla aralarında kan bağı olmayan kişilere de devrinin yapılabileceği görüşündeyiz.