Sorumun detayı yazının icerigindedir teşekkür ederim......

27 Mayıs 2022 9- Diğer kategorisinde KADİR ÖZKAN sordu
Mülkiyeti belediyeye ait kültür varlığı olan kültür hizmet evinin önünde vatandaşa ait tapulu konut bulunmaktadır. Tarihi binanın önünün açılması ve bahçe alanın genişletilmesi amacıyla kamu yararı alınırsa özel mülkiyet kamulaştırılabilir  mi.

Yani imar planında yola yeşil alana denk gelmemesi ve sadece konut alanı olması açısından söz konusu özel mülkiyetin kamulastirilmasi engel teşkil eder mi?
Kamu yararı alınırsa yeterli olur mu?

27 Mayıs 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun amaç ve kapsam başlıklı 1 inci maddesinde net bir şekilde açıklandığı gibi; “kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların, Devlet ve kamu tüzelkişilerince kamulaştırılmasında yapılacak işlemleri, kamulaştırma bedelinin hesaplanmasını, taşınmaz malın ve irtifak hakkının idare adına tescilini, kullanılmayan taşınmaz malın geri alınmasını, idareler arasında taşınmaz malların devir işlemlerini, karşılıklı hak ve yükümlülükler ile bunlara dayalı uyuşmazlıkların çözüm usul ve yöntemlerini düzenler.

Özel kanunlarına dayanılarak gerçek ve özel hukuk tüzelkişileri adına yapılacak kamulaştırmalarda da, bu Kanun hükümleri uygulanır” hükmü bulunmaktadır.

Bu bağlamda belediyenizin kamulaştırma yetkisi bulunmakta özel mülkiyetin kamulaştırılmasına engel bir durumun bulunmadığı ve yapılacak iş ve işlemlerin 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerinin uygulanması gerektiği görüşündeyiz.