Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Sayın Hocam, Benim sorum 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 24 üncü maddesine tabi işçi statüsünde çalışan personelle ilgili.

172 gösterim
27 Mayıs 2022 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Vahap sordu

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 24 üncü maddesine tabi işçi statüsünde Belediyede işe alınan bir işçinin Belediye şirketinde SGK girişi, 8332.04 SGK Meslek Kodu (Çöp Kamyonu Sürücüsü(Şoför)) ile kaydı yapılmıştır. Ancak, bu iş için birden fazla kişi olup, işçilerden birisini belediyenin ihtiyacı olan farklı bir alanda (çöp toplama) çalışmak üzere resmi yazı ile görev değişikliği yapabilir miyiz? Görev değişikliği yapılabilirse bu konuda personele, görevlendirme yazısının işveren olarak Şirket yetkilisinin mi, yoksa Belediye İnsan Kaynakları biriminin mi yazması gerekir? Bunun yasal açıklaması hususunda bilgi alabilir miyiz? Teşekkür eder, saygılar sunarım.

1 cevap

27 Mayıs 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

4857 sayılı İş Kanunu’nun 22 inci maddesi uyarınca işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından  altı işgünü içinde yazılı olarak  kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.

Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz. Toplu İş Sözleşmesinde buna dair hüküm bulunmakta ise sözleşme hükümlerine uyulması esastır.

Bu bağlamda şoför pozisyonunda bulunan işçinin çöp toplama işine verilebilmesi için işçinin rızasının aranmasının gerektiği aksi takdirde görev değişikliği karşısında işçinin yargıya müracaatla hak arayabileceği görüşündeyiz. Diğer taraftan şirket personelinin özlükler işlerinin belediye yönetimince değil şirket yönetimince yürütülmesi gerektiği düşünülmektedir.

...