EMEKLİ MUAFİYETİ- SORUM DETAYDADIR.TEŞEKKÜRLER.KOLAY GELSİN HOCAM

6 Haziran 2022 9- Diğer kategorisinde TURGAY CAN sordu
ikamet ettiği, 200 m2 geçmeyen TEK meskeninin yanı sıra: mülkiyetleri kendine ait herhangi bir ticari faaliyet yapılmayan, kira geliri olmayan bir adet işyeri, gelir getirmeyen bir adet arsa ve bir adet araziye sahip olan ve başka bir geliri olmayan EMEKLİ mükellef 200 m2 geçmeyen TEK meskeni için emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir mi? teşekkürler.

6 Haziran 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

1319 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin 4736 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle eklenen 4962 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle değişik hükmü  uyarınca, “…Cumhurbaşkanı, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir…”

Sorunuzda mükellefin ikamet ettiği 200 m2 yi geçmeyen konutu ile birlikte işyeri ve gelir getirmeyen arsa ve arazilerinin olduğunu belirtmişsiniz. İşyeri bina nitelikli gelir getiren bir yapıdır. Kullanımında bulunmasa dahi işyeri tanımı gereği içinde ticari ve/veya sınai faaliyet yapılabilen gelir getirici bir taşınmaz niteliğindedir. Bu nedenle sorunuzda bahsi geçen malikin muafiyet hükümlerinden yararlandırılamayacağı görüşündeyiz.