Sayın abonemiz,
Toplu iş sözleşmesinin taraflarının değişen ekonomik durumlar karşısında, sözleşmede değişiklik yapmak ve sözleşmeyi yeni koşullara uyarlamak amacıyla toplu iş sözleşmesi hükümlerini değiştirmeleri olanaklıdır. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesinin son fıkrasında yazılı olan "taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilirler" kuralından, toplu iş sözleşmeleri yönünden iş ilişkisinin tarafları yerine, toplu iş sözleşmesinin taraflarını anlamak lazım gelir. Gerçekten, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi olan kişilerin bu yetkileri devam ettiği sürece toplu iş sözleşmesi hükümlerinde değişiklik yapmaları kural olarak mümkündür (Hukuk Genel Kurulu, 15.05.2013 gün ve 2013/22-540 E., 2013/727 K.).
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 36. maddesine göre, toplu iş sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe iş sözleşmeleri toplu iş sözleşmesine aykırı olamaz. İş sözleşmelerinin toplu iş sözleşmesine aykırı hükümlerinin yerini toplu iş sözleşmesindeki hükümler alır. Toplu iş sözleşmesinde iş sözleşmelerine aykırı hükümlerin bulunması hâlinde ise iş sözleşmesinin işçi yararına olan hükümleri geçerlidir.
Nitekim Yürüklükte Olan Bir Toplu İş Sözleşmesinin Yetkili Taraflarınca Protokolle Değiştirilebileceği Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin 08.04.2019 tarih ve Esas No. 2019/1586 Karar No. 2019/7909 kararıyla kabul edilmiştir.
Mevzuat hükümleri ve yargı kararlarının ışığında değişen ekonomik durumlar karşısında işveren belediye ile işçi sendikası arasında geriye dönük olmamak koşuluyla düzenleme tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bağıtlanan Toplu İş Sözleşmesine ilaveten ek protokol düzenlenebileceği görüşündeyiz.