İyi Günler
İmar Kanunu Madde 29 – Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır.
PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİ Madde 54 (5) Ruhsatı hükümsüz hale gelenlerin inşasına devam edilebilmesi için yeniden ruhsat alınması zorunludur.
(7) Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanmasına rağmen ruhsat süresi içinde yapı kullanma izni düzenlenmemesi nedeniyle ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılara, denetimi yapan fenni mesul mimar ve mühendisler veya yapı denetim kuruluşları tarafından denetim raporu hazırlanmak ve ilgili idare tarafından dosyasında ve yerinde, inceleme ve tespit yapılmak koşuluyla yeniden ruhsat düzenlenmeksizin yapı kullanma izin belgesi verilir. Mevcut yapılarla ilgili özel bir hüküm getirilmeden imar planı değişikliği yapılan alanda kalan yapılar da ilk ruhsat alındığı tarihteki plan hükümleri dikkate alınmak suretiyle bu hükme tabidir.
5 yıllık süre içerisinde yenileme dilekçesi verilmemiş ve 5 yılı biten yapılar için Yeniden Ruhsatı düzenlenmeden yapı kullanma izin belgesi düzenlenebilir teknik rapor ile denmektedir. Ancak yapı denetim sistemi(yds.csb) sistemi 5 yılı biten ruhsatlarda yeniden ruhsat sayı ve tarihi istemektedir. Aksi halde yapı kullanma izin belgesi YDS sisteminde onaylanmamaktadır. 5 yıllık süre içerisinde yenileme dilekçesi verilmemiş ve 5 yılı biten yapılar için yeniden ruhsatı düzenlenebilir mi?
Cevabınız için teşekkür ederim.