Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Yem fabrikaları işyeri açma ve çalışma yönetmeliği kapsamında kaçıncı sınıf GSM ye girer

100 gösterim
8 Ağustos 2022 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Habib sordu
Hocam hayırlı günler ilçemizde bulunan bir yem fabrikası var ruhsatsız olarak faaliyet göstermektedir. Bununla alakalı ne gibi işlem yapabiliriz. Bu tarz işletmelere ruhsat verme yetkisi ilçe belediye lerin demi?

1 cevap

9 Ağustos 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Sayın abonemiz,

İşyeri ruhsatları yetkili idarelerin (belediyelerde belediyie) en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte öngörülen sürede imzalanır;

Ruhsat, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte belirtilen Örnek 5 Formunda yer alan bilgileri içerecek şekilde düzenlenir. İşyeri açmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, işyerlerini İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe uygun olarak tanzim ettikten sonra Örnek 1 ve 2 Formunda yer alan durumlarına uygun formu doldurarak yetkili idareye belediyelerde belediyeye) başvurur.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre yapılacak her türlü ruhsat başvurusunda, müracaat sahibine başvuruyu kabul eden görevlinin adı, soyadı ve unvanı ile başvurunun yapıldığı tarih ve saati gösteren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte belirtilen Örnek 6 Formunda yer alan alındı belgesi verilir. Ayrıca, başvuru ve beyan formu ile ekli evrakın verilmesi sırasında başvuruyu kabul eden görevli tarafından yapılacak ön incelemede tespit edilen noksanlıklar, müracaat sahibine verilen alındı belgesinde gösterilir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte belirtilen ruhsatlandırmaya ilişkin süreler eksik belgelerin yetkili idareye verilmesi ile başlar. Ayrıntılı bilgi için Yönetmeliğe bakınız. Aranacak Genel şartlar 5 inci maddede tek tek sayılmıştır.

Birinci sınıf gayrisıhhi müesseselere büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri diğer yerlerde il belediyeleri ruhsat vermeye yetkilidir. Belediye sınırları dışında olan birinci sınıf gayri sıhhi müesseseler izinlerini yani ruhsatlarını Valilikten alırlar.

İkinci sınıf ve üçüncü sınıf gayrisıhhi müesseselere ise yönetmelikte gösterilen kapasite durumlarına göre büyükşehir büyükşehir ilçe ve/veya il ve  ilçe belediyeleri tarafından belediye sınırları dışında valilikler tarafından ruhsatlandırılmaktadır.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin yönetmelik hükümlerine göre işlemlerin yürütülmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Bu bağlamda; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin Birinci Sınıf Gayrisıhhi müesseseler arasında sayılan:

6-GIDA MADDELERİ, İÇKİLER, YEMLER VE TARIMSAL ÜRÜNLER SANAYİİ

“…

…6.6- 500 ton/gün ve üzeri yem ve un fabrikaları,..” nın büyükşehir belediyesi  ilinizde Gümüşhane belediyesi tarafından Bu kapasitenin altında kalan ikinci ve üçüncü sınıf gayrisıhhi müesseselerin ilçe belediyesi yani  belediyeniz tarafından ruhsatlandırılması gerektiği görüşündeyiz.

...