Mrb hocam Geçici gorevlendirme vekalet ücreti alabilirler mi

13 Ağustos 2022 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Zaza sordu
Mrb hocam belediyemiz kayyum belediyesi olduğundan bazı kurumlardan 2,5 yıldır geçici görevlendirmeyle bazı memurlar görevlendirilmiştir. Bunlar baktıkları müdürlük kadrolarına vekalet ücreti alabilirler mi aliyorlarsa  bunun kanuni dayanağı nedir.

15 Ağustos 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Sayın abonemiz,

Vekalet görevi ve vekalet aylığı verilebilmesine ilişkin hususlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86 ncı ve 175 inci maddesinde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir. Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır. Aynı kurumdan ayrılmalar dolayısıyla atanan vekil memurlara vekalet görevinin üç aydan fazla devam eden süresi için vekalet aylığı ödenir

Anılan Kanunun 175 inci maddesi uyarınca;  kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur.

Bu bağlamda vekalet aylığının verilip verilmeyeceği hususunun özlük durumunuzun göz önünde bulundurulmak suretiyle kurumunuz tarafından değerlendirilmesi gerektiği görüşündeyiz.