Sayın abonemiz,
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 60 ıncı maddesinde belediyenin nerelere harcama yapabileceği tek tek sayılmış bulunmaktadır. Özellikle 60 ıncı maddenin a bendinde Belediye binaları, tesisleri ile araç ve malzemelerinin temini, yapımı, bakımı ve onarımı için gider yani harcama yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
Belediyenin mal ve hizmet alımı ile yapım işleri 4734 sayılı Kamun İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak yapılması zorunluluk arz etmektedir. Anılan Kanunun 62 nci maddesine göre Yapım işlerinde arsa temin edilmeden, mülkiyet, kamulaştırma ve gerekli hallerde imar işlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılamaz. İhale konusu yapım işinin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve malî özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenemediği durumlarda ön veya kesin proje üzerinden ihaleye çıkılabilir. Uygulama projesi bulunan yapım işlerinde anahtar teslimi götürü bedel teklif alınmak suretiyle ihale yapılması zorunludur. Ancak, doğal afetler nedeniyle uygulama projesi yapılması için yeterli süre bulunmayan yapım işlerinde ön veya kesin proje üzerinden, her türlü onarım işleri ile işin yapımı sırasında belli aşamalarda arazi ve zemin etütleri gerekmesi veya uygulamada imar ve güzergâh değişikliklerinin muhtemel olması nedenleriyle ihaleden önce uygulama projesi yapılamayan, bina işleri hariç, yapım işlerinde ise kesin proje üzerinden ihaleye çıkılabilir açıklamasına yer verilmiştir.
Mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda belediye kullanımında bulunmayan, kirada bulunan ve belediye mülkiyetinde olmayan bir yapım işinin üstlenilemeyeceği mal ve hizmet alımları yapılamayacağı ve harcama yapılamayacağı aksine uygulamanın sorumluluk getireceği görüşündeyiz.