BELEDİYE MÜLKİYETİNDEKİ ARSANIN ÜST HAKKI DEVRİ İŞLEMİ

11 Eylül 2022 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde cengiz sordu
Sn.Hocalarım.Çelişki yaşadığımız bir konu hakkında  affınıza sığınarak danışmak isteriz. Belediye mülkiyetinde bulunan arsa yıllar önce üst hakkı da ( tapuya işlenmiş) verilerek otel ve akaryakıt istasyonu olarak ilgili şirkete ihale yoluyla kiraya verilerek faaliyete geçmiştir.

Otel ve akaryakıt binası ilgili şirket tarafından yapılmış ve üst hakkından dolayı şirket adına ruhsat+iskan belgesi düzenlenmiştir.

2018 yılında, 30 yıllık üst hakkı meclis kararı ile tekrar uzatılarak 30 yıl daha ilgili şirkete verilmiş durumdadır.

Sorum şu ; söz konusu şirket Kilimli belediyesi mülkiyetindeki bulunan arsanın üst haklarına da sahip olduğundan ;

Kilimli Belediyesi arsası üzerinde kendisinin yaptırmış olduğu oteli başka bir şirkete kiralamak istiyor. Bu şirket de devletin bazı teşviklerinden faydalanmak için otel binası ve alanının bulunduğu kısmının  üst hakkının kendisine devredilmesini istiyor. ve tapuya şerh düşmek istiyor.

İlgili şirkette tüm arsanın üst hakkı varken ; sadece otel kısmının üst hakkının başka bir şirkete devri söz konusu mudur veya bu işlemlerin yapılması için nasıl bir yol izlemeliyiz.Emeğiniz için teşekkürler.

12 Eylül 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Sayın abonemiz,

Öncelikle üst hakkı kiralama sözleşmesinde devirle ilgili hüküm bulunup bulunmadığı önem arzetmektedir. Sözleşmenizin gözden geçirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

İkinci husus ise, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 66 ncı maddesi uyarınca Sözleşme, ita amirinin yazılı izni ile başkasına devredilebilir. Ancak, devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar aranır. İzinsiz devir yapılması halinde, sözleşme bozulur ve müteahhit veya müşteri hakkında 62 nci madde hükümleri uygulanır.

Bu durumda işin ihaleye verildiğindeki şartları devralmak isteyen kişi veya kuruluşun taşıması halinde idarenin uygun görüşü yani ita amirinin (belediye başkanı) izni ile devrinin  mümkün olabileceği kiracının tesisi idarenin izni olmaksızın devretmesi halinde ise sözleşmenin feshinin gerekeceği görüşündeyiz.