Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Belediye arsası içindeki iskanlı otelin yanına kafe yapılması ile ilgili işlemler

30 gösterim
28 Eylül 2022 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde cengiz sordu

Sn.hocam. Belediye arsası üzerinde kıyı kanunundan önce otel ruhsatı ve iskanı verilerek bina yapılmış durumdadır.Söz konusu alan imar planlarımızda turizm tesis alanı olarak belirtilmekte olup otelin yan tarafına ve parsel içinde sökülür takılır malzeme ile kalıcı olmayan yeme içme yeri ( açıkkafe) yapılmak istenmektedir. Yapılacak yapı ruhsata tabii midir.ve bu yapı kıyı kenarın ilk 10 mt sinde kalmaktadır.

     Uygulanacak işlemler konusunda görüş verilmesini rica ederim.

1 cevap

29 Eylül 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Sayın abonemiz,

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 20 nci maddesi uyarınca yapının İmar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabileceğini; 21 inci maddesi uyarınca bütün yapıların ruhsata bağlanması gerektiğini, takip eden maddelerde ruhsat başvuru ve ruhsat alma şartları ile diğer huşulara yer verilmiş bulunmaktadır.

3194 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde ruhsatsız ve ruhsat ve eklerine aykırı yapılarla ilgili yapılacak işlemler ve konuyla ilgili yaptırımlara anılan kanunun 42 nci maddesinde yer verilmiştir.

 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 4 üncü maddesi ve Uygulama Yönetmeliğinde Sahil şeridinin Kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alandan oluştuğu hükme bağlanmış bulunmaktadır. Kıyı Kanunu’nun Kıyının Korunması, Yapı Yasağı, Kıyı ve Denizde Yapılacak Yapılar  başlıklı 6 ncı maddesinde;  Kıyının, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamayacağı; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamayacağı, kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamayacağı; kum, çakıl vesaire alınamayacağı çekilemeyeceği veya Kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemeyeceğine dair açık hüküm bulunmaktadır.

Kıyı Kanunu’nun  Sahil Şeridinde Yapılabilecek Yapılar  başlıklı 8 inci maddesinde;  Uygulama imar planı bulunmayan alanlardaki sahil şeritlerinde, 4 üncü maddede belirtilen mesafeler (100 metre) içinde hiç bir yapı ve tesis yapılamayacağı, Uygulama imar planı bulunan yerlerde duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici ve çevreyi bozucu etkisi olan atık ve artıklar dökülemez, kazı yapılamayacağı hükmüne yer verilmiştir.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesi uyarınca; Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.

İşyerine yeni ortak alınması veya ortaklardan birinin ayrılması durumunda yeni ruhsat düzenlenmez.

İşyerinin başka bir adrese nakledilmesi halinde yeniden ruhsatlandırılması esastır.

Mahalle, cadde, sokak ve benzeri yerlerin isim veya numaralarının değişmesi nedeniyle aynı işyeri için yeni ruhsat düzenlenmez. Ruhsatta yer alan bilgiler güncellenir.

İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır.

Ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç üç ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. Bu süre mirasçılar için altı ay olarak uygulanır. Süresi içinde müracaat yapılmadığının yetkili idarelerce tespiti durumunda tespit tarihinden itibaren onbeş  günlük süre verilir. Bu süre sonunda ruhsat yenilenmediği veya intibak yaptırılmadığı hallerde ruhsat iptal edilir.

Bahse konu yapının belediye arsası üzerinde, kıyı kenarın ilk 10 mt sinde kaldığı iskan ve işyeri çalışma ruhsatı aldığı mevcut haliyle yürürlükteki mevzuata aykırı bir durum arz ettiği bu durumda işyeri çalışma ruhsatı yenilemesi ve/veya devrinin  dahi yapılamayacağı ancak madde hükmünde açıklandığı şekilde  kazanılmış hak olarak ruhsatın sadece kanuni mirasçıları adına intibakının yapılabileceği aksi takdirde ruhsatın iptalinin gerektiği,

Ayrıca; 3194 sayılı İmar Kanunu, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Uygulama Yönetmeliklerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda mevcut tesise ilaveten yeme, içme, cafe vd. sabit ve/veya hareketli yapı yapılamayacağı görüşündeyiz.

...