Sayın abonemiz,
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 70 inci maddesi gereğince belediye kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre şirket kurabilmektedir.
Belediye Kanunu’nun 18/i maddesi uyarınca; Bütçe içi işletme ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa tâbi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına belediye meclisi karar verebilmektedir.
Hisselerinin tamamı veya % 50 sinden fazlası belediyenize ait olsa da iş ve işlemlerinin yürütülmesinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerinin uygulanması gerekmektedir. Şirketler TTK hükümlerine göre yönetildiği gibi kamu kaynağı kullanmaları nedeniyle 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca Sayıştay denetimine tabidirler.
4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’un 26 ncı maddesi uyarınca belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birlikler tarafından ticari amaçla faaliyette bulunmak üzere ticari kuruluşlar kurulması, mevcut veya kurulacak şirketlere sermaye katılımında bulunması, Cumhurbaşkanının iznine tabidir.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 8 inci maddesinde her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.
Belediyelerde şirket kurulması sermaye artırımı ve benzeri konularda Bakanlıkça yayımlanmış bir çok genelge verilmiş bir çok görüşler mevcuttur. Ancak genelge ve görüşlerde sermaye artırımına karşılık belediye şirketine belediye termal otelinin 3 yıllığına kullanım hakkı verilmesi gibi bir uygulama yapılıp yapılamayacağı hususunda bizimde tereddütlerimiz bulunmaktadır. Kanaatimiz belirttiğiniz şekilde bir uygulama yapılamayacağı yolundadır.
Uygulamada hataya düşülmemesi ve ileride sorumluluk yaratabilecek hukuki bir sorun yaşanmaması bakımından nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinin Belediyenizce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünden görüş alınmasının ve alınacak görüş istikametinde işlem yapılmasının uygun olacağı görüşündeyiz.