2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu 38. Maddesindeki

12 Ekim 2022 5- Mali Hizmetler kategorisinde Hacı KONAK sordu
Sayın Hocam Hayırlı Günler, Hayırlı Çalışmalar

Malatya İli- Doğanşehir İlçesi  arazilerinin  sulama sistemlerinin bağlı  Akçadağ Sulama Birliği,  Aksa Fırat Elektrik Parakende Satış A.Ş. ne  hitaben  şöyle bir yazı yazı yazıyor. 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 38. Maddesi ne atıf yapılarak   Doğanşehir  Sulama Birliği adına kayıtlı ......  tesisat  numaralı  Elektrik  abonesine yansıtılan  Elektrik Tüketim  vergisinin % 1 olarak uygulanması ve bu güne kadar ödene Elektrik Tüketim vergilerinin iadesi talep edilmektedir.  AKSA da Belediye ye hitaben  Elektrik Tüketim vergisinin % 1 mi yoksa % 5 mi uygulanacağını  görüş olarak sormaktadır.

Bahse konu  Belediye Gelirleri Kanununa göre    Sulama Birliklerinin  kullandığı Elektriğin  Tüketim  vergisi  oranı  nedir % 5 mi yoksa % 1 mi Teşekkür ederim.

Nispet: Madde 38 – Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi aşağıda gösterilen nispetlerde alınır.

a) İmal ve istihsal, taşıma, yükleme boşaltma, soğutma, telli ve telsiz telgraf ve telefon müraselesi işlerinde tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden yüzde 1,

b) (a) bendi dışında kalan maksatlar için tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden yüzde 5,

c) Havagazının satış bedelinden yüzde 5

olarak alınması gerekmekte olup;

13 Ekim 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Sayın abonemiz,

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 34 üncü maddesine göre Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde elektrik ve havagazı tüketimi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisine tabidir.

2464 sayılı Kanunun 35 inci maddesi gereğince Elektrik ve Havagazı tüketenler, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisini ödemekle mükelleftirler.

Anılan Kanunun 36 ncı maddesinde istisnalara tek tek sayılmış olulp sulama birliklerine bu istisnalar arasında yer verilmemiştir.

Bu durumda 2464 sayılı Kanunun 38/b maddesi uyarınca sorunuzda adı geçen Akçadağ Sulama Birliğinin tükettiği elektrik bedeli üzerinden  % 5 Oranında Elektrik Tüketim Vergisi ödemesi gerektiği görüşündeyiz.