Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Kamu yönetimi mezunu olan bir kişi belediyede eğitmen kadrosunda sözleşmeli personel olabilirmi bu ünvanda sözleşme olabilmesi için taşıması gereken nitelikler şartlar ve belgeler nelerdir

611 gösterim
18 Kasım 2022 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Free01 sordu
Kamu yönetimi mezunu olan bir kişinin belediyede eğitmen kadrosunda calısması için grekli şartlar ve belgeler nelerdir

1 cevap

20 Kasım 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Sayın abonemiz,

Belediyelerde memur, sözleşmeli personel, sürekli işçi (belediye şirketleri de dahil) ve geçici işçi olmak üzere 3 statüde personel istihdam edilebilmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesine göre memur statüsünde muhtelif unvanlarda memur, bilgisayar işletmeni, mühendis, tekniker, teknisyen, zabıta memuru, itfaiye eri vb.; 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre Norm kadro ilke ve standartları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir. Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadroları, bu ilke ve standartlar çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenir.

  5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre Belediye personeli, belediye başkanı tarafından atanır. Birim müdürlüğü ve üstü yönetici kadrolarına yapılan atamalar ilk toplantıda belediye meclisinin bilgisine sunulur. Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır. mühendis, mimar, şehir plancısı, tabip, veteriner, tekniker, teknisyen, avukat, programcı vb. uzman ve teknik personelin yıllık sözleşme imzalamak suretiyle ve sınav şartına bağlı olmaksızın istihdam edilmesi öngörülmüştür. Yerel yönetimlerde sözleşmeli personel olarak çalışmak isteyenlerin;  Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 12 nci maddesi gereğince ilgili kuramların belirleyeceği özel koşulların yanı sıra 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde 7 belirtilen koşulları taşımaları gereklidir. 657 sayılı Kanunun 4/D maddesine göre ise işçi (belediye bünyesinde sürekli işçi ve geçici işçi, ayrıca 375 KHK. kapsamında belediye şirketlerinde de işçi statüsünde) istihdam edilmektedir. “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik” eki cetvellerde unvan ve sayı itibarıyla tespit edilenler dışında kadro kullanılamamakta ve belirlenen memur ve sürekli işçi kadro toplamı aşılamamaktadır. 5393 s. Belediye Kanununun 49. maddesinin 8. fıkrasına göre; Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin % 30'nu aşamaz. Nüfusu 10.000'in altında olan belediyelerde bu oran % 40 olarak uygulanmaktadır. Cari personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamamaktadır.

Sözleşmeli personel atanabilmesi için kişinin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinde belirtilen hüküm gereğince gerekli nitelikleri taşıması şart olduğu, kamu yönetimi mezunu bir kişinin eğitmen kadrosunda sözleşmeli personel olarak çalıştırılamayacağı kişinin eğitimcilik alanıyla ilgili formasyon eğitimi alması ve tamamlaması halinde çalıştırılıp çalıştırılamayacağı kurumun takdirinde ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü) Onayı alınması halinde mümkün olabileceği görüşündeyiz.

...