Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Merhaba belediyenin elektrik borcundan dolayi meclis karari ile ipotek tahsis ve teminat verilip verilmemesi hk.

68 gösterim
22 Kasım 2022 2- Belediye Meclisi kategorisinde salıcı sordu
Merhaba
Ilcemiz  40 bin nufuslu bir ilce olup ilcemizin içme suyunu belediyemiz elektrikle karşılamaktadir. Aylik ortalama 5 milyon civarı  icme suyu tuketiminden kaynakli elektrik faturasi gelmektedir. Belediyemizin   akedaş elektrik perakende satış a.ş  şirketine  7 milyona yakın elektrik borcumuz bulunmaktadır.  Elektriği ödeyemedigimiz zaman  Akedas elektrik perakende satış a.ş. tarafından elektrik kesiliyor. Elektrik kesildigi zaman 40 bin nufuslu halka icme suyu verilemiyor halk mağdur oluyor. Bundan dolayi Akedaş elektrik perakende satış  A.Ş. 'e borca karşılık belediyemiz arsasını Belediye Meclis Karari ile ipotek tahsis ve teminat olarak verilebilir miyiz?

1 cevap

22 Kasım 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Sayın abonemiz,

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18/e) maddesi uyarınca; Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek belediye meclisinin görev ve yetkilerindendir..

Belediye borçlarından dolayı elektrik enerjisiyle beslenen içme suyu şebekesinde elektrik kesimi sonrası doğması muhtemel sorunlar belde ve belde halkını da olumsuz yönde etkileyeceği muhakkaktır. İdarenin kesinti yapmasının doğru olmayacağı yasal takibe geçmek suretiyle alacaklarını takip ve  tahsil yoluna gidebileceği düşünülmektedir.

Belediye Kanunu’nun borç ve alacakların takas ve mahsuba ilişkin 72 nci maddesi yürürlükten kaldırılmış bulunduğundan borç ve alacakların takas ve mahsuba ilişkin işlem yapılmasına imkan bulunmamaktadır.

Ancak; 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 2004 sayılı İcra İflas Kanunu hükümlerince alacaklı idare tarafından başlatılması muhtemel  icra takibi sonrasında belediye meclisinden alınacak kararla borcunuza karşılık düzenlenecek protokol çerçevesinde kıymet takdiri yapılarak taşınmaz malların borca karşılık takasa girilebileceği ipotek tahsis ve teminatla sorunun çözülebileceği değerlendirilmektedir.

...