Sayın, MÜHENDİS
İmar Planınızda yer alan KIRSAL ÇALIŞMA ALANI ile ilgili olarak, İmar Planı Dip Notlarınızı okuyamıyor iseniz, aşağıdaki açıklamaları dikkate alınız. (Ayrıca 14/06/2014/29030 gün ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümlerini tetkik ediniz.)
8.2 KIRSAL YERLEŞME ALANLARI
8.2.1 BU PLANDA KIRSAL YERLEŞME ALANLARI OLARAK TANIMLANAN ALANLAR GENELDE TARIM VE ORMAN ALANLARI İÇİNDE BAĞIMSIZ OLARAK KALAN ESKİDEN KÖY YA DA MAHALLE STATÜSÜNDE OLAN ALANLARDIR.
8.2.2 BU ALANLAR, VARSA KURUMUNCA TESPİT EDİLMİŞ KÖY YERLEŞİK ALAN SINIRLARI YOK İSE GÜNCEL VERİLER ÜZERİNDEN (HAVA FOTOĞRAFLARI, ARAZİ KULLANIMI, VARSA HÂLİHAZIR HARİTA, VB.) MEVCUT YAPILAR GÖZ ÖNÜNE ALINARAK TANIMLANMIŞ OLUP, BU ALAN SINIRLARI ŞEMATİKTİR. KIRSAL YERLEŞME ALANLARININ BU PLANDAKİ SINIRLARI İMAR DURUMUNA ESAS OLUŞTURAMAZ. İMAR PLANINA KONU EDİLECEK SINIRLAR KIRSAL ALAN SINIRLARI OLARAK KABUL EDİLİR. İLGİLİ KURUMUNCA PLANI OLMAYAN KÖY VE MAHALLELERİN KIRSAL ALAN SINIR TESPİTLERİNİN ONAYLI VE GÜNCEL HÂLİHAZIR HARİTALAR ESAS ALINARAK YAPTIRILMASI ZORUNLUDUR. “KIRSAL YERLEŞME SINIRI”, YERLEŞMELERİN MEVCUT VE MÜSTAKBEL GELİŞME ALANLARINI KAPSAYACAK ŞEKİLDE BELİRLENEREK, İLGİLİ İDARESİNCE ONAYLANACAKTIR. BU SINIRLAR BELİRLENİRKEN; İLGİLİ KURUM(TARIM, DSİ VB.) GÖRÜŞLERİ, 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI’NDA VERİLEN KULLANIM KARARLARI İLE SINIRLAYICILAR (ORMAN, REKREASYON ALANI VB. ) DİKKATE ALINACAKTIR. KIRSAL YERLEŞİM ALANLARINDA 1/1000 ÖLÇEKLİ İMAR PLANI HAZIRLANMASI ESASTIR.
8.2.3 İMAR PLANI ONAYLANINCAYA KADAR; BU PLANDA GÖSTERİLEN KIRSAL YERLEŞME SINIRLARI İÇERİSİNDE KALMAK, YENİ OLUŞTURULACAK PARSELİN KADASTRAL BİR YOLA CEPHESİ OLMASI ŞARTI İLE; CEPHESİ 15 M. DEN AZ, DERİNLİĞİ 20 M. DEN AZ, ALANI 300 M² DEN AZ OLAMAZ. YAPILACAK OLAN YAPILAR İÇİN YAPILAŞMA ŞARTLARI; EMSAL(E)=0.40’I, HMAX: 6.50’Yİ, KAT ADEDİ 2’Yİ VE KONUT BÜYÜKLÜĞÜ 250 M2 ’Yİ GEÇEMEZ, ÇATI KAT YAPILAMAZ. ÇEKME MESAFELERİ: KOMŞU PARSELDEN EN AZ 3M VE YOLDAN EN AZ 5 M. OLACAKTIR. ANCAK MEVCUT YAPILAŞMASINI BÜYÜK ORANDA TAMAMLAMIŞ PARSELLERDE YAPILACAK YAPILAR İÇİN MEVCUT YAPILAŞMAYA UYGUN OLARAK ÖN BAHÇE MESAFESİNİ 3 M’YE KADAR DÜŞÜRMEYE YAN BAHÇE MESAFESİNİ BİTİŞİK ŞEKİLDE BELİRLEMEYE İDARESİ YETKİLİDİR. PARSELDE BİR ADET KONUT İLE İHTİYAÇ DUYULAN AHIR, SAMANLIK, KÖMÜRLÜK VB. MÜŞTEMİLATLAR YER ALABİLİR. BU YAPILAR EMSALE DÂHİLDİR VE BU YAPILARDA YAPI KULLANMA BELGESİNE TABİİDİR. KIRSAL YERLEŞİMİN İHTİYACI OLAN SOSYAL DONATI (DİNİ TESİS, OKUL, SOSYAL TESİS, SAĞLIK OCAĞI, VB.) TESİSLERİ İLE KIRSAL YERLEŞİMİN İHTİYACI OLAN TİCARİ YAPILARA İDARESİNCE İZİN VERİLİR. BU ALANLARDA YAPILACAK YAPININ, EMSALİ; 0,50’Yİ GEÇEMEZ. YAPI YÜKSEKLİĞİ; YAPININ ÖZELLİĞİNE BAĞLI OLARAK İDARESİNCE BELİRLENECEKTİR. ÇEKME MESAFESİ; YOLDAN VE KOMŞU PARSELLERDEN EN AZ 5 M. OLACAKTIR.
8.2.4 KIRSAL YERLEŞİM ALANLARINDA MEVCUT DOKUYU VE YÖRESEL MİMARİYİ ESAS ALAN, YENİ GELİŞME ALANLARINDA İSE MEVCUT DOKU İLE BÜTÜNLEŞECEK VE YÖRESEL MİMARİYİ ESAS ALACAK ŞEKİLDE, 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI VE 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI YAPILACAKTIR. BU ALANLARDA YAPI YÜKSEKLİĞİ 2 KATI VE İNŞAAT ALANI (E=) 0.60’I GEÇEMEZ. BU PLAN KAPSAMINDA BU ALANLARDA KONUT, TARIMSAL DEPOLAMA YAPILARI İLE TARIM FAALİYETLERİNİN GEREKTİRDİĞİ DİĞER YAPILAR, EĞİTİM, SAĞLIK TESİSLERİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL TESİSLER DİNİ TESİSLER İLE YERLEŞİM ALANLARININ İHTİYACI OLAN TİCARİ TESİSLER YER ALABİLİR.