HOCAM SURUM ŞÖYLE: BELEDİYEMİZE AİT MİSAFİRHANENİN İŞLETMECİLİĞİNİN, YİNE BELDİYEMİZE AİT ŞİRKETE VERİLMESİ.

17 Temmuz 9- Diğer kategorisinde KADIŞEHRİ BELEDİYESİ sordu
Hocam Kolay gelsin:  Sermayesi yüzde yüz kendisine ait bulunan Belediyemiz şirketine, Belediyemize ait 25 odalı  misafirhane (otel) bulunmaktadır.  Biz buranın işletmeciliğini belediyemiz şirketine devir etmek istiyoruz.  Hangi usulle biz buranın işletmeciliği verebiliriz . Teşekkür ederim.

17 Temmuz C.Özyardımcı cevapladı

Sayın abonemiz,

Mülkiyeti belediyenize ait 25 odalı misafirhane (otelin) işletilmek üzere kiralanması 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre işlem yapılması ile yani ihale edilmek suretiyle mümkün bulunmaktadır.

Açılacak ihaleye istekli olarak belediye şirketinin katılabileceği ancak bahsi geçen yerin işletmeciliğinin doğrudan belediye şirketine devredilemeyeceği  görüşündeyiz.

Bir hususu belirtmek gerekirse; belediyenin her derecede görevli ve yetkili durumunda yer alan sorumluların 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun'nun 8 inci ve 11 inci maddesi uyarınca belediye kaynaklarının etkili, verimli ve ekonomik kullanımından kayıp ve kötüye kullanımından artışa engel ve azalışa neden olabilecek işlemlerden kaçınılması gerektiği aksine davranışın aynı kanunun 71 inci maddesinde yer alan kamu zararı olarak değerlendirilebileceği,

2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesine uygun işlem yapılarak kamu kaynaklarının etkili verimli ve ekonomik kullanılmasına azami özenin gösterilmesi gerektiği aksine işlemleri yürütenler hakkında yaptırım uygulanacağı,

Belediye şirketlerine devrolunan kaynakların etkili verimli ve ekonomik bir şekilde kullanılmadığı sıkça rıstlanan hususlardan biri olup,  şirketlerin çoğunun dönemlerini zararla kapattıkları belediyenin bu zararı kapatmak adına sermaye artırımı yoluyla bu açıkları kapatma yoluna gittikleri, benzeri nedenlerle  bahsi geçen İşletmenin şirkete devredilmesi yerine açıklık, güvenirlik, rekabet, eşitlik kuralları ve ihalenin temel ilkeleri gözetilerek kiraya verilmesinin daha uygun olacağı tavsiyeye değer görülmüştür.