Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Belediyelerin Taşınmaz Kiralama İşlemleri Hakkında Bilgi Alabilir miyiz?

1 gösterim
7 Ağustos 5- Mali Hizmetler kategorisinde toranaga sordu
7 Ağustos toranaga düzenledi

Sayın hocam başlıkta da belirttiğimiz gibi bir arsa üzerinde bulunan bir binanın 49 yıllığına belediyemize kiralanması işi hakkında bilgiye ihtiyacımız var. Bahsi geçen taşınmaz, ilçemizin hayırsever bir ailesine ait olup, ilgili aile, bu arsa üzerine belediyenin öncülüğünde yapılacak sosyal hizmetlerde kullanılmak amacıyla bir adet bina inşaatına başladı. Bu bina, ilgili hayırsever aile tarafından tamamlanıp, belediyemize sosyal hizmetlerde kullanılmak üzere hibe edilecekti. Ancak inşaat tamamlanamadan bu taşınmazın asıl sahipleri vefat etti ve mirasçıları da bir araya gelip taşınmazın inşaatını tamamlayıp, kurumumuza hibe-satışını yapamadılar. İlgili binanın yarım kalması ve satış-devir işlelerinin belediyemize yapılamaması nedeniyle hak sahiplerinden bir kısmı bu binayı kira sözleşmesi ile belediyemizin kullanımına sunmak üzere kurumumuza 49 yıllığına kiralamak istiyor. Ancak bu hak sahiplerinden bir kısmı ise taşınmazı kurumumza kiralama, hibe veya satış yoluyla vermek istemiyor ve bu sözleşmeyi de imzalamak istemiyor. Hak sahiplerinin tamamının imzası olmadan belediyemiz bu taşınmazı hak sahiplerinin bir kısmının imzası ile 49 yıllığına kiralayabilir mi? Bu şekilde kiralama işlemi yapılırsa, bu şekilde kiralanmış bir taşınmaz üzerindeki binaya belediyemizin bakım ve onarım için gerekli masrafları yapması mevzuat yönünden uygun olur mu? Bu binanın tamamlanabilmesi için kabaca 3.5-4 miyon TL kadar masraf öngörülmekte olup, sorularımıza yanıt verebilirseniz çok seviniriz. İyi çalışmalar dileriz.

1 cevap

9 Ağustos C.Özyardımcı cevapladı

Sayın abonemiz,

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 67 nci maddesi uyarınca, Müteahhit veya müşterinin ölümü halinde, yapılmış olan işler tasfiye edilerek kesin teminatı ve varsa sair alacakları varislerine verilir. 

Ancak, idare varislerden istekli olanlara, ölüm tarihinden itibaren 30 gün içinde kesin teminat verilmesi şartıyla sözleşmeyi devredebilir.

Mirasçıların kanunda belirtilen 30 gün süre içerisinde kesin teminat vermek suretiyle sözleşmeyi devralmadıkları anlaşılmıştır.

Bu durumda sözleşme hükümlerine uygun işlem yapılmak suretiyle ölümden dolayı sözleşmenin fesih yoluna gidilmesi ve sözleşmede hüküm bulunmaması durumunda genel hükümlere göre yani 6098 sayılı Borçlar Kanunu hükümlerine göre belediyeniz avukatlığınca işin tasfiyesi yoluna gidilerek sözleşmenin sonlandırılması gerektiği görüşündeyiz.

...