Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler. Sorum aşağıdaki gibidir.

1 gösterim
15 Ağustos 9- Diğer kategorisinde Barış COŞKUN1 sordu
Hocam Belediyemizde 2 kadrolu memur bulunmakta personel giderimiz %30 'u aşmamaktadır. Sendikamız ile Belediyemiz arasında Toplu iş sözleşmesi yapılması düşünülmekte fakat Yeni belediye başkanı sözleşmeyi bekletmektedir. Geçmişte yasal kanunlar çerçevesinde almış olduğumuz Sosyal Denge tutarını Belediye Başkanı sözleşme imzalamadan almamız mümkün müdür ? Mahkeme yoluna mı başvurmalıyız?

1 cevap

17 Ağustos C.Özyardımcı cevapladı

Sayın abonemiz, 

4688 sayılı Kanun’un 32 nci maddesi uyarınca 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir. Bu sözleşme bu Kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmaz ve bu kapsamda Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamaz.

Yapılacak sözleşme, toplu sözleşme dönemi ile sınırlı olarak uygulanır ve sözleşme süresi hiçbir şekilde izleyen mahalli idareler genel seçimi tarihini geçemez. Mahalli idareler genel seçim tarihini izleyen üç ay içerisinde de toplu sözleşme dönemiyle sınırlı olmak üzere sözleşme yapılabilir. Bu sözleşmeye dayanılarak yapılan ödemeler kazanılmış hak sayılmaz.

İlgili mahalli idarenin; vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine Müsteşarlığına olan borç toplamının gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yüzde onunu aşması, ödeme süresi geçtiği halde ödenmemiş aylık ve ücret borcu bulunması veya gerçekleşen en son yıla ilişkin toplam personel giderinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin belediyelerde yüzde otuzunu, il özel idaresinde yüzde yirmibeşini aşması hallerinde bu madde kapsamında sözleşme yapılamaz. Sözleşmenin yapılmasından sonra bu koşulların oluşması durumunda mevcut sözleşme kendiliğinden hükümsüz kalır.

Kanunla sözleşme yapılıp yapılmaması hususu belediye başkanının takdiri ve belediye meclisinin kararına  bağlandığı dikkate alındığında, bu bağlamda belediye başkanı tarafından konunun belediye meclis gündemine alınmadıkça,  belediye meclisinden de  sözleşme yapılması yönünde karar verilmedikçe sözleşme yapılamayacağı görüşündeyiz.

...