Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

5393 SAYILI KANUNUN 29 . MADDESİNE GÖRE MECLİS ÜYELİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ

3,101 gösterim
15 Aralık 2016 2- Belediye Meclisi kategorisinde GökhanKms sordu

5393 Sayılı Belediye Kanununun 29. maddesinde " ... Özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim günü veya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan  üyenin üyeliğinin düşmesine, savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verilir. " denilmektedir.

            Sayın hocam Sorum şu; Belediye Meclisimizden 3 adet meclis üyemizin yukarıdaki maddeye göre değerlendirilmesi için meclis gündemine alınacaktır (her biri bir yılda toplam 3 defa gelmiş veya son 4 toplantıda hiç katılım sağlamış kişiler). Bu sebeple 29. maddede  savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verilir denilmekte. Buna göre; 

             Bu kişilerin savunmasının alınmasını Belediye Meclis üyeleri mi isteyecek yoksa Belediye Başkanı bizzat üst yazı ile savunmalarını talep edip daha sonra meclis üyeliklerinin düşürülmesi hakkında meclis gündemine  getirmesi  mi gerekmektedir.?

             Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekmekte yardımcı olursanız sevinirim... 

Şimdiden cevaplarınız için Teşekkürlerimi sunuyorum..

1 cevap

15 Aralık 2016 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 'Meclis üyeliğinin sona ermesi' başlıklı 29'ncu maddesi hükmü " Meclis üyeliği, ölüm ve istifa durumunda kendiliğinden sona erer. Meclis üyeliğinden istifa dilekçesi belediye başkanlığına verilir ve başkan tarafından meclisin bilgisine sunulur. Özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim günü veya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyenin üyeliğinin düşmesine, savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verilir. Belediye meclisi üyeliğine seçilme yeterliğinin kaybedilmesi durumunda, valinin bildirmesi üzerine Danıştay tarafından üyeliğin düşmesine karar verilir." yolunda olup, yine aynı Kanun'un "Belediye meclisi, her ayın ilk haftası, önceden kararlaştırdığı günde toplânır. Meclis, resmî tatile rastlayan günlerde çalışmasına ara verebilir. Belediye meclisi her yıl bir ay tatil kararı alabilir. Bütçe görüşmesine rastlayan toplantı süresi en çok yirmi gün, diğer toplantıların süresi en çok beş gündür.." yolundaki hükmü uyarınca. bir ayı tatil edildiği ilkesinden hareketle, 11 aylık toplantı döneminin 5,5 ayına katılmayan veya 1 aydaki 5 günlük toplantının 3 gününe iştirak etmeyen üyenin, meclis başkanı sıfatı ile belediye başkanı tarafından savunması alındıktan sonra, meclis gündemine alınarak, üyelikten düşürülüp düşürülmemesine meclisce karar verilir.

...