Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Adres araştırması hakkında (Zabıtanın görevi mi hocam?)

1 gösterim
3 Ocak 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde MURAT6320 sordu

Davacı , .............. ile Davalı , SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
arasında mahkememizde görülmekte olan İş (Kurum İşleminin İptali İstemli) davası nedeniyle;
Aşağıda açık kimlik bilgileri yazılı davacı ve boşandığı eşi 
.................'ın adına uyuşmazlık konusu olan 03/04/2013-10/07/2023 tarihleri arasında belirtilen
adreslerin bulunduğu çevreden, davacının veya boşandığı eşinin bu adreslerde kalıp kalmadıkları,
kaldıkları tarih aralıkları, birlikte mi yoksa ayrı mı kaldıkları, söz konusu adreslerde davacı veya eşi
kalmamış ise belirtilen tarihlerde adreslerde kimlerin kaldıklarının ayrıntılı biçimde araştırılarak bu
hususlara ilişkin olarak her bir adres yönünden ayrı ayrı tutanak düzenlenerek İVEDİLİKLE
mahkememize gönderilmesi,

              hocam İş Mahkemesinden bu şekilde yazı gelmiş Zabıta Md.lüğümüze görev alanı açısından Kolluk kuvvetlerinin yapması gerekiyor sizin fikirleriniz nedir?

1 cevap

5 Ocak C.Özyardımcı cevapladı

Sayın okuyucumuz,

Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin 24 üncü bendinde, Mülki idare amiri, belediye başkanı veya yetkili kıldığı amirlerin hizmetle ilgili emirlerini yerine getirmek zabıta görevleri arasında sayılmıştır.

Anılan yönetmeliğin 42 inci maddesi uyarınca, Belediye zabıta görevlilerine rızası dışında zabıta hizmetleri haricinde bir görev verilemeyeceği Ancak, olağanüstü hallerde mülki amir veya belediye başkanının emri ile geçici olarak hizmetin gerektirdiği başka görevler de  verilebilir.     

Mahkemeler (iş mahkemeleri dahil) dava sürecinde tebligat adresi, adreste oturan kişilere ilişkin bilgi, belge, delil vb. bilgilere ulaşabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarından (Nüfus idaresi, belediye, vergi dairesi, ve bilumum kamu kurum ve kuruluşlarından) her türlü bilgi belge ve mahkeme tarafından istenilen araştırmanın yapılmasını talep etme yetkisine sahiptir. Şöyle ki;

            5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332 inci maddesinde suçların soruşturma ve kovuşturması sırasında Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından yazılı olarak istenilen bilgilere on gün içinde cevap verilmesi zorunludur. Eğer bu süre içinde istenen bilgilerin verilmesi imkânsız ise, sebebi ve en geç hangi tarihte cevap verilebileceği aynı süre içinde bildirilir.

Bilgi istenen yazıda yukarıdaki fıkra hükmü ile buna aykırı hareket etmenin Türk Ceza Kanununun 257 nci maddesine aykırılık  (yani görevin kötüye kullanılması suçunu) oluşturabileceği yazılır. Bu durumda haklarında kamu davasının açılması, izin veya karar alınmasına bağlı bulunan kişiler hakkında, yasama dokunulmazlığı saklı kalmak üzere, doğrudan soruşturma yapılacağına dair hükme yer verilmiştir.

            Bu bağlamda, İş mahkemesinin görülmekte olan bir davaya esas olmak üzere, istenilen bilgilere ulaşılabilmesi için adres tespiti ve adreste kimlerin yaşadığına dair bilgi istemine karşılık belediyeniz zabıtası tarafından ilgili mahalle muhtarlığı, kat malikleri ve kat yönetiminden de yardım almak suretiyle gereken araştırmanın yapılarak elde edilecek bilgilerin mahkemeye zamanında ve geciktirilmeden  ulaştırılmasına azami özenin gösterilmesi aksi halde cezai sorumluluk doğuracağı görüşündeyiz.

...