Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

İmar uygulaması sonucu oluşan ve belediyemiz ile vatandaş arasında hisseli olan arsanın belediye hissesinin hissedara satışı için 2886 sayılı Kanun gereği ihale edilmesine gerek varmı dır?

1,151 gösterim
22 Aralık 2016 3- Belediye Encümeni kategorisinde ÖZSUNAR sordu

İmar uygulaması sonucu oluşan ve belediyemiz ile vatandaş arasında hisseli olan arsanın belediye hissesinin hissedara satışı için 2886 sayılı  Kanun gereği ihale edilmesine gerek varmı dır?

1 cevap

23 Aralık 2016 S.YÜCEL cevapladı

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 7'nci maddesinde "Belediye veya valilik, kendi malı olan veya imar planlarının tatbiki sonucu kamulaştırmadan artan parçalarla, istikameti değiştirilen veya kapanan yol ve meydanlarda hasıl olan sahalardan müstakil inşaata elverişli olmayan parçaları, bitişiğindeki arsa veya bina sahibine bedel takdiri suretiyle satmak, gayrimenkul sahiplerinin yola giden yerlerden dolayı tahakkuk eden istihkaklarını bedel takdiri suretiyle değiştirmek ve komşu gayrimenkul sahibi takdir edilen bedelle satın almaktan imtina ederse, şüyulandırıp satmak suretiyle imar planına uygunluğunu temin eder. Bunlardan müstakil inşaata elverişli olanları, kamu yararı için, belediye veya valilikçe yeri alınan şahısların muvafakatları halinde istihkaklarına karşılık olarak bedel takdiri ve icabında denklik temini suretiyle değiştirmeye belediye ve valilik yetkilidir. Ayrıca belediye veya valilikler ile şüyulu olan müstakil inşaat yapmaya müsait bulunan imar parsellerinde, belediye veya valilikler, hisselerini parselin diğer hissedarlarına bedel takdiri suretiyle satmaya, ilgililer satın almaktan imtina ederse, şüyuun izalesi suretiyle sattırmaya yetkilidir. Bu maddeye göre bedel takdirleri ve bu bedellere itiraz şekilleri 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre yapılır" denildiğinden, 2886 sayılı DİK'nu hükümlerine uymak zorunda değilsiniz.

...